Neem jij stilte – tijd voor jezelf?
Deze dingen zullen gebeuren wanneer je dagelijks 2 uur stilte – tijd neemt.
In deze steeds luidruchtigere, overspannen, hectische wereld, worden we nauwelijks geconfronteerd met de voordelen en het plezier van stilte, ook binnen onze eigen geest.
Voor deze moderne wereld, hadden we natuurlijke geluiden in onze omgeving zoals een stromende rivier of een beek, de wind in de bomen en de dieren die rond spartelden in het bos om van te genieten. Tegenwoordig echter, is alles bezoedeld met geluiden van machines, auto’s, technologie, en andere luidruchtige constructies die ons weghouden van de stilte. Terwijl we heel graag de stilte opzoeken. Stilte is zeer gegeerd en zeer vereerd maar we krijgen er lang niet genoeg van.
De wetenschap benadrukt het belang van stilte voor onze hersenen en onze gehele gezondheid, dus hopelijk zal dit je aanmoedigen om een rustige plek in de natuur op te zoeken wanneer mogelijk.
Lees hier waarom STILTE belangrijk is voor gezondheid van je hersenen:
Stilte HELPT je hersenen om cellen terug te laten aangroeien.
Een studie uit 2013, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Brain, over hoe muizen zich qua structuur en functie gedragen onder de effecten van zowel stilte als verschillende soorten lawaai. Wat zij vonden schokte de wetenschappers. Ze ontdekten dat twee uur stilte per dag de celgroei in de hippocampus in de hersenen stimuleerden. Dit deel van de hersenen controleert het geheugen, emotie en hoe dingen aangeleerd worden.
Onderzoeker Imke Kirste zei: “We zagen dat stilte echt kan helpen om de nieuwe gegenereerde cellen zich te laten differentiëren in neuronen zodat ze in het systeem geïntegreerd kunnen worden.”
Dus, de wetenschap bewijst dat de stilte kan helpen om de hersenen letterlijk te laten herstellen.
Heeft er nog iemand de plotselinge neiging om een wandeling in de natuur te gaan maken, of heb ik dat alleen?
STILTE biedt het brein de mogelijkheid om informatie op te slaan en te evalueren.
Een studie uit 2001 toonde een ‘default modus’ van het brein aan waaruit bleek dat zelfs tijdens een periode van rust de hersenen actief informatie opslagen en evalueren.
Uit follow-up onderzoek bleek dat de standaard modus ons in staat stelt om rustig aan zelfreflectie te doen. In 2013, verscheen in het tijdschrift ‘Frontiers in Human Neuroscience’ een artikel van onder andere Joseph Moran over het defaultnetwerk van de hersenen. Dit wordt het nauwst waargenomen tijdens de psychologische taak van de hersenen om na te denken over iemands persoonlijkheidskenmerken (zelfreflectie) en minder tijdens de processen van zelf-erkenning, het denken over het zelf-concept, of het nadenken over het gevoel van eigenwaarde.
Wanneer het brein rust, kan het gaan internaliseren en informatie gaan evalueren “op een bewuste werkplek”, zeggen Moran en zijn collega’s.
Het lijkt vrij duidelijk dat de grote overvloed aan lawaai, waar wij in de maatschappij aan blootgesteld worden, niet toestaan dat onze hersenen de rustige tijd krijgen die ze nodig hebben om effectief informatie te verwerken. Dit zou kunnen verklaren waarom zo veel mensen klagen over het “scatterbrained” gevoel of klagen over troebele hersenen.
STILTE kan je verlossen van stress en angstgevoelens.
Dit is niet verrassend, de blootstelling aan lawaai kan leiden tot verhoogde stress in het lichaam, dit is slecht nieuws voor onze gezondheid op lange termijn … De geluidsgolven bereiken de hersenen als elektrische signalen via het oor en het lichaam reageert op deze signalen, ook tijdens slaap.
De amygdala (gevestigd in de temporale kwabben van de hersenen), is verantwoordelijk voor het verband tussen de vorming van het geheugen en emoties, wordt geactiveerd tijdens perioden van hard geluid, waardoor er stresshormonen vrijkomen in het lichaam. Als je in een luidruchtige omgeving woont, heb je waarschijnlijk een verhoogd cortisol niveau in je lichaam.
Een studie die in 2002 gepubliceerd werd in het Psychological Science magazine (Vol. 13, No. 9) onderzocht de hersenen van kinderen na de verhuizing van de luchthaven van München.
Gary W. Evans, een professor in de menselijke ecologie aan de Cornell University, legde uit dat kinderen die blootgesteld worden aan een bepaald geluid, uiteindelijk leren om dat geluid te negeren omdat het een stressreactie in het lichaam veroorzaakt.
De kinderen leerden echter niet alleen het geluid dat de vervelende of luide prikkels veroorzaakte te negeren; zij negeerden ook andere prikkels die wel heel belangrijk zijn, zoals spraak.
“Deze studie is een van de sterkste en waarschijnlijk het meest definitieve bewijs dat lawaai – zelfs op een niveau dat geen gehoorschade produceert – stress veroorzaakt en op die manier schadelijk is voor de mens,” zegt Evans.
STILTE helpt ons om helderder te denken.
Studies hebben aangetoond dat lawaai de taakuitvoering op het werk en op school negatief beïnvloedt. Het kan ook zorgen voor een verminderde motivatie en meer fouten.
Studies hebben ook uitgewezen dat kinderen in huishoudens of klaslokalen die in de buurt van luchthavens, spoorwegen en snelwegen gelegen zijn, lagere scores hebben bij het lezen en dat ze een tragere ontwikkeling van de cognitieve en taalvaardigheden hebben.
Echter, bij blootstelling aan stilte, kunnen de hersenen zich herstellen en terug enkele cognitieve vaardigheden, die verloren waren door overmatig lawaai, terugwinnen.
We hopen dat dit artikel je zal aanmoedigen om wat meer tijd in stilte door te brengen – minstens vijf of tien minuten per dag. We realiseren ons dat het vinden van stilte in onze steeds lawaaierige wereld steeds moeilijker wordt maar een paar keer per week de natuur ingaan kan aanzienlijk helpen.
Nu niet iedereen zal 2 uur tijd per dag kunnen nemen. Maar start met 15 minuten en bouw naar 30 minuten en zo verder.
Een boek waar dit principe ook in aanbevolen word is “3 Simple Steps” toen ik het boek las dacht ik eerst, mmm, werkt dit wel? Maar na enkele dagen zag ik het effect wel!
Hoe veel stilte tijd neem jij per dag?
Wil jij als zelfstandige/ondernemer meer vrije tijd hebben om stilte tijd te kunnen nemen elke dag? Download dan mijn ebook, Doorgroei!