Word niet de volgende Kodak!

Waarschijnlijk ken jij Kodak nog, ooit het meest bekende bedrijf voor foto filmrolletjes. Ooit een leider in de markt.
Als je verhaal kent, ze hebben 120 jaar aan de top gestaan, maar het heeft geen 10 jaar geduurd voor ze ten onder gingen.

En er is 1 heel eenvoudig iets wat hier aan de oorsprong van ligt, wat ik je zo vertel.

Wat ik vandaag zie is dat we op een punt staan dat vele bedrijven de volgende Kodak zullen worden en niet alleen grote… ook kleine en de de eenpitters.

Vandaag las ik 2 artiekels van de CEO Google Belgie en iemand bij een groot bank die het had over Blockchain.

Het eerste artikel is duidelijk dat Belgie ver achter ligt in de digitale snel trein. Je hebt 3 grote partijen; de overheid; de scholen en de ondernemers.
De overheid doet wat pogingen om meer te digitaliseren, maar meeste projecten zijn eigen lachertjes, en tegen ze uitkomen en werken eigenlijk al verouderd zijn of eigenlijk niet werken.

De scholen, we leren onze kinderen vandaag nog steeds hoe de wereld gisteren werkte, niet hoe die overmorgen zal werken.

En dan heb je de ondernemers, die kijken naar de overheid en de school en dan niet veel goeds zien. Maar ook zelf niet hun verantwoordelijkheid nemen om de trein niet te missen.

Hoe weet ik dat?
Toen ik begin jaren 90 starte met het gebruikt van 3D ontwerpen en renders kreeg ik het deksel op mijn neus tijdens mijn opleiding. Ik moest met potlood en papier tuinen ontwerpen.
Toen ik in 2004 start met mijn eigen zaak, zie ik dat 3D en Virtual reality de toekomst waren.
Ik hoopte dat 10 jaar later de mentaliteit al wat beter was.
Deed dan heel wat presentaties aan architecten (en enkele heel bekende) en hun antwoord was… we blijven wel bij potlood en papier, dat 3D gedoe zal niet werken…

Nu gelukkig werden er toch wat meer mensen wakker door de gevolgen van de euro/banken crisis, we moeten wat efficiënter gaan werken.
Ik zie dat vele hun potlood en papier wel hebben vervangen door een digitale versie.
Maar niets veranderen aan hun workflow en het voordeel van in 3D te werken nog steeds niet inzien. Laat staan dat ze het voordeel van BIM ed inzien.
(Ga je gewoon over de grens naar Nederland, dan is 3D en BIM gewoon al een standaard geworden)

Hetzelfde zie ik gebeuren met digitale marketing, ja heb wel een website. Dan vraag je hoeveel nieuwe klanten brengt die uit google rechtstreeks… mmm, geen.

Dus top ze een website hebben, maar die doet dan niet wat hij zou moeten doen, hun marketing automatiseren. Het is vandaag veelal nog een digitale brochure
Eigenlijk hetzelfde als met een architect, ja hij heeft het potlood en papier vervangen door een digitale vorm. Maar gebruikt dan niet de nieuwe mogelijkheden of betere workflows.

Ik zie veel zelfstandige ondernemers dat ze inderdaad aan het struggelen om die digital trein niet te missen. Kijken wel omzich heen maar nemen niet de nodig stappen, of te klein om bij te benen.
Wat is hier nu het grote probleem mee.

Wanneer ik dit atikel aan het schrijven was, zag ik niet dit artikel voorbij komen (toeval bestaat niet zeker..)  Europa dreigt de 3de revolutie te missen.
Dat Europa achterloopt op de VS en Asie, dan moet je je realiseren hoe droef het in Belgie eigenlijk is.

Maar er staat iets belangrijker in, dat de andere jongen force in zetten op AI. Nu AI en de verdere robisering is de volgende revolsutie die er aankomt.
Die zal sneller en harder komen dan de internet revolutie, die heeft 10 jaar geduurd. IA zal niet zolang duren voor daar de gevolgen van te zien zullen zijn…

De vraag is dan miscchien hoe kan jij voorkomen niet de volgende Kodak te zijn?

Als de digitale revolutie nog een uitdaging is… wat dan met AI en robotisering.

Toen de stoommachine werd uitgevonden zag met het ook als een bedrijging. Maar wat blijkt dit leide tot een nieuwe economie. Toen de electriciteit werd uitgevonden, dat was dan ook een bedrijging. Straat Gaslampen aansteker was toen een belangrijke job… maar met de komtst van electriciteit plots overbodig.
De komst van de computer en andere technieken.
We hebben ze uiteindelijk allemaal wel overleeft.

Echter is er nu een heel groot verschil, de snelheid waarmee het gebeurd.
Dat is het struikelblok. Hoe snel kan jij je vandaag aanpassen op wat komen gaat.

Wat ging er mis bij Kodak, einde jaren 90 kwam de digitale fotografie in ontwikkeling er waren een paar mensen mee bezig. Maar het management dacht. Dit is maar een hoopje pixels en staat mijlen ver van de kwaliteit van onze filmrolletjes.
Dus besloten ze dat die jongen ermaar mee moesten stoppen… en dat het nooit eenbedrijging voor hun ging zijn…
Dan heeft het geen 10 jaar meer geduurd.

En ik zie nu ook zoveel ondernemers denken, ja, maar zo’n vaart zal het wel niet lopen. Is geen bedrijging voor mij, staat nog niet ver genoeg.

Een zwaar statement, misschien ga je van de gevolgen van AI en robotiseren niet zoveel merken!
Denk je misschien goed nieuws toch..
Wel er zit nog iets anders aan te komen en dat zou de gevolgen van AI en robotisering nog wel eens kunnen doen verbleken.

Al deze dingen gaan mooie evoluties meebregen, maar zo gaan zo snel gaan dat het probleem is, hoe ons er op aan te passen. En de gevolgen ervoor op de arbeidsmarkt en maarschappij.

Wat is dan de volgende revolutie, blockchain. Er zijn momenteel maar weining mensen die dit echt begrijpen en wat de mogelijke gevolgen er van zijn.
Maar het zal ieder van ons gaan beinvloeden en meer dan alleen in virtuele munten (Bitcoin en dergelijke)

Je hoeft van dit gehele inzicht van mijn niets te geloven, ik ben het al 30 jaar gewoon.
Maar ik ben positief, toen 3D ontstond ben ik het gaan toepassen. Doen het internet ontstond ben ik het gaan toepassen. Toen internet marketing ontstond ben ik het gaan toepassen.
En natuurlijk heb ik ideen hoe AI en blockchain toe te passen.

Weet je GDPR is net een week van kracht op het moment van schrijven. En een paar zelfstandige ondernemers hebben me aangegeven… ik stop ermee. Al die veranderingen als ik die nu ook nog moet gaan doen.

En daar zit het hem net juist. Wij als mens bestaan ook alleen maar omdat we op een of andere manier er ingeslaagd zijn dan andere soortgenoten in de evolutie van mensaap naar mens.

Mijn advies, misschien zijn AI en blockchain een ver van mijn bedshow. Maar zou toch misschien even tijd nemen om te kijken wat is het nu precies allemaal.
Als je ziet wat de kansen en mogelijkheden zijn… wel weet je geen 1% van de wered bevolking weet wat ik je in dit artikel met je deel.

Ik deelde dit afgelopen week in een workshop die ik gaf aan zelftstandige ondernemers en van blockchain wist niemand af wat dat nu precies is. Na eenvoudig voorbeeld begrepen ze het beter. En het mooie is, dat ze in plaats anders alleen maar problemen zien.
Nu plots in oplossingen en mogelijkheden begonnen te denken.

En dit is dan ook mijn advies voor je, er zijn 1001 problemen die opgelost zouden kunnen worden met AI en blockchain. Jij bent een expert in je vak, denk out of the box hoe je een probleem in je werkgebied kan oplossen door deze technolien te gaan inzetten.

Dat is mijn advies als jij niet de volgende Kodak wil worden.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Peter Wuyts
 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties