7 groene “superfoods” die je moet eten!!!

Er zijn verschillende zogenaamde “superfoods” die ongelooflijke voordelen voor je gezondheid hebben. Superfoods overspannen  de hele voedselpiramide, gaande van de bekende aardbei tot het onopvallende waterkers … Blijkbaar is waterkers een spinazieachtige groente met een grote hoeveelheid aan voedingsstoffen waaronder vitamine K, bètacaroteen en nog een paar andere kanker bestrijdende stoffen.

In dit artikel gaan we het vooral hebben over de groene superfoods. We zullen bespreken welke voedingswaarde onze persoonlijke favorieten hebben maar er komen ook minder bekende krachtpatsers aan bod. Je zal versteld staan welke groenen eigenlijk super-groenten zijn!

Er is de laatste tijd natuurlijk een hele hype rond superfoods, maar een groot deel van de superfoods kan je ook zelf in tuin laten groeien!

Hier zijn 7 groene superfoods die je moet eten!!!

1.       Appels.

Oke, appels zijn er ook in andere kleuren dan groen maar ze zijn enorm voedzaam. Appels zijn vrij van vet, cholesterol en natrium terwijl ze toch een voedzame traktatie zijn. Omdat ze ook een goede bron van vezels zijn, kunnen appels helpen als je wilt vermageren en bij het bestrijden van obesitas. Appels bevatten ook een belangrijke antioxidant Quercetine genaamd, die wordt verondersteld om vrije radicalen tegen schadelijke hersencellen blokkeren. Ze zijn ook goed voor het hart. In een studie gepubliceerd door het Journal of Functional Foods, staat dat mensen die elke dag, gedurende 4 weken een appel aten, 40% meer kans hadden om hun slechte cholesterol te laten zakken dan mensen die dat niet deden.

2.       Avocado’s.

Guacamole is slechts een van de redenen waarom avocado’s zo geweldig zijn om te eten. Ondanks de gemeenschappelijke overtuiging dat avocado moet worden vermeden vanwege het hoge vetgehalte, bestaan ze uit zeer gezonde vetten die essentieel zijn bij een dieet. Ze zijn ongelooflijk voedzaam. Ze zorgen voor ongeveer 1/3 van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine K en foliumzuur. Ze zijn ook een grote bron van vitamine B6 en C. Avocado helpt ook bij de spijsvertering, stabiliseert de bloedsuikerspiegel, verbetert de gezondheid van de ogen en het kan je zelfs helpen om af te vallen.

3.       Spruitjes.

Spruitjes zijn enigszins bitter en daarom hebben ze een beetje de reputatie gekregen dat het een groente is om te vermijden. Dit aan de kant gelaten, is het een ongelooflijk gezonde groente die erg goed kan smaken in combinatie met iets pittig of iets hartigs. Wat hun voedingswaarde betreft, zijn spruiten een grote bron van vitamine K, foliumzuur en ijze. Eén kopje gekookte spruitjes bevat 130 procent vitamine C. Het is ook rijk aan vezels, mangaan, kalium, choline en vitamine B. Ze zijn echter niet alleen heel voedzaam, spruitjes beschikken ook over kanker en chronische ziekte bestrijdende eigenschappen in de vorm van fytochemicaliën zoals antioxidanten.

4.       Boerenkool.

Het lijkt erop dat al deze groene groenten gewoon boordevol antioxidanten zitten en boerenkool is niet anders. Van alle groenten heeft boerenkool één van de hoogste waarden aan antioxidanten. Slechts een paar groenten doen het op dit gebied nog beter – rucola, groene biet, boontjes, kool, zoete aardappelen en rauwe knoflook. Ze zijn ook in staat om potentieel schadelijke vrije radicalen te absorberen. Vrije radicalen zijn moleculen die het lichaam op cellulair niveau kunnen beschadigen en die ziekten en aandoeningen kunnen veroorzaken zoals reumatoïde artritis en cardiovasculaire ziekten en diabetes. Maar naast het feit dat boerenkool een prachtige en krachtige antioxidant is, heeft men ook aangetoond dat het kan helpen bij de bestrijding van kankercellen en zuivert het je urine.

5.       Nopale cactus.

Wie heeft er ooit al gehoord van dit superfood?

Het is een woestijnplant en hij lijkt qua textuur op die van een cactus, met pinnen en al. Interessant aan deze superfood is dat hij ook fruit (een soort stekelig peer) en groenten produceert (een groen blad met een harde huid). Het smaakt vrij goed en wordt ook voor culinaire doeleinden gebruikt zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Wat de gezondheid betreft, bezit de nopales een echte verzameling aan goede eigenschappen. Het heeft een hoog vitamine B-complex gehalte waaronder aan thiamine, riboflavine en niacine, deze zijn allemaal heel essentieel voor de metabolische functies van het lichaam. Het is ook van oudsher bekend om de symptomen van ontsteking en diabetes tegen te gaan. Het is rijk aan antioxidanten en het is goed voor een heel assortiment van belangrijke functies van ons immuunsysteem. Tenslotte helpt de Nopale Cactus een gezonde bloedsuikerspiegel te ondersteunen door middel van een langzame, getimede vrijgave van suikers.

6.       Pistachenoten.

Wie houdt er niet van pistachenoten? Niet alleen zijn deze dingen gewoon absoluut heerlijk, ze zijn zeer rijk aan vitaminen en voedingsstoffen. Deze noot is rijk aan vezels en eiwitten. Een portie van 100 gram bevat bijna net zoveel kalium als een hele banaan. Pistachenoten zijn er ook voor bekend dat ze slechte cholesterol kunnen verlagen en onze goede cholesterol kunnen verhogen. Ze boosten ook onze anti-oxidanten. Pistachenoten helpen type 2 diabetes te voorkomen. Verder zijn ze rijk aan vitamine E, beschermen ze de huid en bevatten ze ook carotenoïden (helpt om onze ogen te beschermen tegen beschadiging).

7.       Spinazie

Er is een reden waarom deze smakelijke groente het eerste was waar Popeye naar pakte toen hij Bluto moest neerslaan omdat hij Olijfje niet met rust kon laten. Spinazie bevat meer voedingsstoffen per calorie dan enig ander voedsel op aarde. Echt, we zouden een heel artikel over Spinazie alleen kunnen schrijven.

Hier even een overzicht van deze ongelooflijke groente:

·         Het zit vol met vitaminen A, K, D en E

·         Het is een uitstekende bron aan omega-3’s

·         Het bevat anti-kanker en anti-inflammatoire antioxidanten

·         het Beschermt de ogen tegen ziekten zoals cataract en maculadegeneratie

 

Hier zijn een paar tips om dit heerlijke eten nog te verbeteren. Probeer alleen biologische spinazie te eten. De niet-biologische kunnen hoge niveaus aan pesticiden bevatten. Ten tweede, kies altijd de spinazie met de meest groene kleur, deze bezit het meeste vitamine C.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Peter Wuyts
 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties