1

Ben je rijk of vermogend?

Wanneer ben je rijk of wanneer ben je vermogend? Nu, eerst een kleine waarschuwing want in deze video ga ik een paar dingen zeggen waar je misschien niet blij van wordt maar waar je misschien toch eens over zou moeten nadenken.

Wat is de definitie van rijk? Wel, dat zou je kunnen definiëren aan de hand van het bedrag op je rekening. Veel mensen zullen dan zeggen dat het voor hun gaat over gezond zijn, gelukkig zijn, goeie relaties hebben, en noem maar op. Dat is natuurlijk voor iedereen zelf in te vullen. Velen zullen ook zeggen dat geld niet zo belangrijk is …

Wel, ik vrees dat als je in onze huidige maatschappij wil leven, geld wel degelijk een van die dingen is waar je rekening mee zal moeten houden. Hoeveel geld moet je hebben? Dat moet iedereen voor zich beslissen.

Als je heel eerlijk bent met jezelf dan zal je ook wel beseffen dat ook al heb je een heel goede gezondheid en alles wat je hartje verlangt, een goede familie, vrienden enzovoort maar als je op het einde van de maand je rekeningen niet kunt betalen, zul je ook niet gelukkig zijn. Dus hoe je het ook draait of keert; in de maatschappij waar we vandaag de dag in leven is geld een van de belangrijkste dingen die ervoor zorgen dat je een leven kan leiden met of zonder zorgen.

Maar aan de andere kant; als je iemand bent met een goed gevulde bankrekening maar je hebt geen familie of vrienden en/of een slechte gezondheid, dan kan je ook niet zeggen dat je rijk bent. Het is dus iets dat iedereen voor zichzelf zal moeten uitmaken. Je kan dus discussiëren over de definitie van rijk.

Wat misschien net iets makkelijker te definiëren is, is vermogen. Welk vermogen heb je opgebouwd? Wanneer ben je vermogend?

Ben je rijk of vermogend?

1 van de definities is: “op het moment dat je je levensstandaard kan onderhouden zonder afhankelijk te zijn van anderen voor je inkomsten”. Wat wil dat zeggen?
Een goed voorbeeld is wanneer we met pensioen gaan. Iedereen moet voor zich uitmaken wanneer hij of zij met pensioen gaat maar laten we bijvoorbeeld zeggen op je 60ste verjaardag. Dan komt de vraag: “hoe lang wil je nog leven?”, of “hoe lang heb je nog te leven?”

Voor mij ligt dat nog 30 jaar verder.  De kans dat we tegen dan een gemiddelde leeftijd van 90 jaar zullen hebben is reëel. Dus als je op je 60ste stopt dan heb je nog 30 jaar te leven. In die 30 jaar wil je natuurlijk nog vanalles doen. Je wilt ook ongeveer dezelfde levensstandaard behouden als toen je nog werkte of je wilt je nog verbeteren. Meer op vakantie gaan, meer uitstapjes etc. Dus heb je op dat moment nog meer geld nodig.

Hier komt de vraag of je op de dag van je pensioen je eigen levensstandaard kan betalen zonder afhankelijk te zijn van de inkomsten van derden? Wat wil dat zeggen? Als werknemer ga je sowieso afhankelijk zijn van een pensioen, zo ben je altijd afhankelijk van een derde partij en voor pensioenen is dat vadertje staat. Dus als je er niet voor zorgt dat je tegen de tijd van je pensioen een vermogen hebt opgebouwd dat ervoor kan zorgen dat jouw levensstandaard betaald kan worden zonder te rekenen op die inkomsten, ben je eigenlijk niet vermogend.

Heb je hier eigenlijk ooit al over nagedacht? Misschien heb je wel al eens nagedacht over je pensioen maar heb je er wel al aan gedacht hoe je ervoor kan zorgen dat wanneer je stopt met werken, je genoeg kapitaal opgebouwd zal hebben om ervoor te zorgen dat je de rest van je leven eenzelfde levensstandaard kan behouden zonder er op te rekenen dat er dan nog pensioen uitbetaald zal worden?

Want dat is natuurlijk een heel goeie vraag: “zal er binnen 30 jaar nog iets bestaan als een pensioen en zal dat volstaan om onszelf te onderhouden”? Ik persoonlijk denk dat die kans klein is, dus is het misschien hoog tijd om eens na te denken over een plan om ervoor te zorgen dat wanneer je stopt met werken, je jezelf kan blijven onderhouden.

Zal je op die dag voldoende vermogen opgebouwd hebben?

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Peter Wuyts
 

Klik hier om een reactie achter te laten 1 reacties