Hoe promoot je jezelf zodat nieuwe uitdagingen zich aandienen?!

Hoe promoot je jezelf zodat nieuwe uitdagingen zich aandienen?!

 

Het verhaal van Emma:

Emma is opgevoed met de idealen dat als je slim en toegewijd bent en bereid bent om hard te werken, je alles in je mars hebt om succesvol te worden. Maar tot haar verbazing werden er andere, helemaal niet zo succesvolle collega’s voor haar bevorderd.

Die keer zal ze nooit meer vergeten.

Emma was toen vijfentwintig en werkte in een team vol slimme, ambitieuze, hardwerkende mensen. Er was echter één uitzondering, Tim. Hij was middelmatig en viel hierdoor een beetje uit de boot in het team maar Tim dacht dat hij een filmster was …

Eigenaardig genoeg merkte iedereen Tim op en haar niet …

Achteraf gezien, was waarschijnlijk het grote verschil tussen Tim en haar de manier waarop ze dachten over zelfpromotie. Beiden hadden ambitie maar hij was bereid om zich op te dringen en zichzelf in de schijnwerpers te zetten. En Emma wachtte geduldig af …

Voor haar was zelfpromotie niet oké, ze vond het slijmerig en opdringerig en het was zo wanhopig … Je bij je baas gaan opdringen en vragen naar promotie. Ze weigerde om dat te doen. Maar Tim deed het wel en zij deed gewoon niets.

Ze bleef hopen dat iemand haar zou opmerken, dat iemand zou zien hoe hard zij wel werkte en hoe verdienstelijk zij wel was. Maar helaas, Emma viel niet genoeg op en zo verloor zij haar kans op promotie. Ze had op het juiste moment moeten zeggen: ”he, zie eens wat ik hier allemaal wel niet doe voor het bedrijf, verdient dat geen promotie?” Maar ze deed helemaal niets.

Ondertussen heeft ze een aantal technieken en vaardigheden geleerd waardoor ze er in slaagt om aan zelfpromotie te doen. Maar deze zijn niet agressief of opdringerig en passen volledig bij haar persoonlijkheid. Misschien werken deze technieken ook wel voor jou?!

  1. Ga op zoek naar een rolmodel

Je weet waarschijnlijk onmiddellijk op wie je niet wilt lijken als je jezelf promoot. Maar weet je ook op wie je wel wilt lijken?

Ga op zoek naar voorbeelden van personen die zichzelf weten te promoten op basis van integriteit, eerlijkheid en persoonlijkheid.

  1. Probeer in je achterhoofd te houden hoe zelfpromotie je kan helpen om het verschil te maken.

Veel mensen denken negatief over zelfpromotie omdat het als opdringerig, wanhopig en pusherig overkomt … Maar wat nu als je er ook mensen mee kan helpen?

Zelfpromotie heeft een slechte reputatie als zou het egoïstisch zijn. Maar het is alleen egoïstisch als je uitsluitend gericht zijn op wat het voor je kan doen. Probeer te focussen op hoe het je toestaat om meer mensen te helpen.

Bedenk even hoeveel mee mensen je zou kunnen helpen na je promotie. Iedereen geniet mee van jouw harde werk.

Als je gaat denken over hoe je het verschil kan maken voor andere mensen, neemt dit de aandacht weg van het pusherige, egoïstische en verlegt dit de focus naar mensen helpen.

  1. Wees jezelf ervan bewust dat niemand er zo op gefocust is als jijzelf.

In het verleden geloofde ze erin dat als ze de job echt verdiende, de bazen dit wel zouden beseffen en haar de job zouden aanbieden. Helaas, dat is zelden het geval.

Ze hebben veel aan hun hoofd en staan niet altijd stil bij wat jij allemaal voor hun doet. Daarom is het belangrijk om hen hier af en toe subtiel aan te herinneren.

Het is belangrijk dat je signalen geeft dat je waardevol bent.

  1. Stel jezelf de vraag van hoe blij je momenteel met je werk bent.

Het feit dat je promotie opzoekt is dat er iets scheelt met je huidige job. Dat deze je misschien niet de voldoening geeft die je zou willen en daarom ga je op zoek naar andere projecten. Stel jezelf even de vraag aan wat voor opdrachten je zou willen werken zodat je er meer voldoening van ontvangt. Vraag naar dat soort opdrachten. Dat zal zeker niet onopgemerkt blijven bij je bazen want zij houden ervan dat mensen initiatief nemen.

  1. Wat ligt er dieper dan je angst voor zelfpromotie?

Vaak ben je niet bang voor zelfpromotie op zich maar gaat het om iets veel groters. Dat kan faalangst zijn, gebrek aan zelfvertrouwen, angst voor mislukkingen, …

 

Wat is voor jou de onderliggende angst? Eens je ontdekt hebt wat het is, kan je het aanpakken en echt beginnen groeien!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Peter Wuyts
 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties